pondělí 2. května 2016

Jahodový raw dort

Můj první pokus o raw dort. Jahodovo-banánový raw dort. Podle fotek nevypadá asi úplně vábně, jeho hodnoty z hlediska zdravého životního stylu a chuť to ale určitě dožene :-).
 
Ingredience na korpus:
 
100 g kešu oříšků natural (namočených na 3 hodiny ve vodě)
100 g mandlí natural (namočených na 3 hodiny ve vodě)
120 g vypeckovaných datlí

Ingredience na spodní náplň:

80 ml vanilkového sójového mléka
180 g datlí bez pecek (namočených na 1 hodinu ve vodě)
1 větší banán
1 lžíce citronové šťávy
 
 
Ingredience na vrchní náplň:
 
200 g jahod
120 ml kokosového oleje
2 lžíce medu
 
Ovoce do dortu:
 
2 banány
3 jahody
 
Postup:
  1. Kešu oříšky, mandle i datle na náplň slijeme a necháme okapat.
  2. Ingredience na korpus rozmixujeme a do vyložené dortové formy pečícím papírem o průměru 22 cm natlačíme vzniklou hmotu. Dáme vychladit do ledničky, zatímco budeme pokračovat dále.
  3. Datle s banánem, sójovým mlékem a citronovou šťávou rozmixujeme do hladkého krému a nalijeme na korpus. Dáme zatuhnout na cca 40 min do mrazáku.
  4. Po 40 minutách vytáhneme základ z mrazáku a poklademe nakrájenými jahodami a banány na kolečka a dáme znovu chladit.
  5. Pak už jen rozmixujeme ingredience na druhou náplň - jahody, kokosový olej a med. Z mrazáku opět vytáhneme formu a nalijeme poslední náplň na vrstvu ovoce. Naposledy strčíme do mrazáku a vytáhneme až těsně před servírováním.

Višňové brownies

Minulý týden jsme seděli ve vinárně a kamarád mi povídá, že byl v jedné malé cukrárně a dal si tam višňové brownies a že v tu chvíli nevěděl o světě, jen si užíval kus toho dezertu lžičku po lžičce a zažíval úplný foodgasm. No v hlavě mi problesklo, že je musím udělat, že přes to vlak nejede. A tak jsem druhý den nakoupila a už pekla. Zatím jsem s kamarádem od té doby nebyla, takže nevím, jestli to bude stejný foodgasm, každopádně spojení čokolády a kyselých višní nemůže dopadnou jinak než dobře že :-).


Ingredience na formu o velikosti 20 - 30 cm:

200g hořké čokolády
250g másla
170g třtinového cukru
140g špaldové mouky
50g holandského kakaa
200g kompotovaných višní bez pecek
špetka soli
4 vejce

Postup:
  1. Předehřejeme si troubu na 180°C a vyložíme si plech pečícím papírem
  2. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, přidáme máslo a cukr a mícháme, dokud se vše nerozpustí
  3. Jakmile se vše rozpustí, nalijeme čokoládu do větší mísy, necháme ji trošku vychladnout, přidáme všechna vejce, mouku, kakao, višně a zamícháme šlehačem
  4. Takto hotovou směs na brownies nalijeme a rozetřeme  rovnoměrně do pekáčku
  5. Brownies pečeme 35 minut tak, aby byly uvnitř vláčné a vlhké a poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout
  6. Můžeme podávat se šlehačkou, zmrzlinou nebo jen tak :-)
 

Raw karamelové řezy s oříšky

Už podruhé v tomto týdnu jsem se rozhodla, že budu zase trošku experimentovat a zkusím jiný typ moučníku, který jsem ještě doposud nedělala a který bude fakt echt zdravý :-). Tím se staly karamelové raw řezy.  Třívrstvé řezy s oříškovým korpusem, jemnou karamelovou vrstvou a čokoládovou polevou s vlašskými ořechy. Zákusek, který všechny překvapí, protože s pravým karamelem nemá vůbec nic společného a přitom by jste to ani za mák nepoznali. Dokonce i taťka, který je odpůrce moooc zdravých věcí, mi málem za něj urval ruce :-).
 
 
Ingredience na korpus:
 
1/2 hrnku mletých vlašských ořechů
1/2 hrnku datlí, vypeckovaných (na hodinu nechat namočené ve vodě)
2 lžíce kokosového oleje
3 lžíce holandského kakaa
2 lžíce medu
 
Ingredience na karamelovou vrstvu:
 
1 hrnek datlí, vypeckovaných a namočených na hodinu ve vodě
1/2 hrnku vanilkového sójového mléka
2 lžíce kokosového oleje
3 lžíce tahini
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce medu
1/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
 
Ingredience na polevu zdravější verze:
 
1/4 hrnku kokosového oleje
1/4 hrnku javorového sirupu
1/4 hrnku holandského kakaa
1/4 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
 
Ingredience na polevu méně zdravá verze:
 
1/4 hrnku másla
2 lžíce medu
70 g hořké čokolády
1/4 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
čokoládové dropsy
 
 
  1. Datle, vlašské ořechy, kokosový olej, kakao a med rozmixujeme dojemna v mixéru. Vyložíme si malý pekáček cca o velikosti 20 x 30 cm pečícím papírem nebo fólií a rozmixovanou směs natlačíme do formy a dáme do mrazáku.
  2. Mezitím si připravíme karamelovou vrstvu. Do mixéru si vložíme datle, kokosový olej, tahini, vanilkový extrakt, sójové mléko, med a ořechy a  mixujeme dohladka.
  3. Nalijeme karamelovou vrstvu na korpus, rovnoměrně rozprostřeme a vložíme opět do mrazáku.
  4. V malé misce promícháme kokosový olej, kakao a javorový sirup. Jakmile bude i druhá vrstva dezertu dostatečně ztuhlá, nalijeme na ní čokoládovou polevu a poté posypeme ořechy a vrátíme do mrazáku. Z mrazáku dezert vytáhneme až když jej budeme chtít podávat, aby byl dostatečně ztuhlý :-)
  5. Pokud budeme chtít dělat méně zdravější verzi, postupujeme úplně stejně, jen na polevu rozpustíme čokoládu a máslo ve vodní lázni, přimícháme med, nalejeme na karamelovou vrstvu, posypeme ořechy a čokoládovými dropsy a zase vložíme do mrazáku.