středa 13. dubna 2016

Špaldové bulky s medvědím česnekem

O účincích medvědího česneku jsem už psala, když jsem vařila polévku. U té jsem nezůstala a česnek ještě putoval do špaldových bulek, které můžete zdlábnout místo klasického pečiva například v sobotu ráno k míchaným vajíčkům :-).


Ingredience:
 
220g špaldové mouky
1,5 lžičky kypřícího prášku
1 lžička soli
65 g másla pokojové teploty
50 g nahrubo strouhaného parmazánu
130 ml mléka + lžíce na potření
velká hrst nadrobno nasekaného medvědího česneku
1 žloutek na potření
strouhaný eidam na posypání

 
Postup:
 
Troubu předehřejeme na 220 °C. V míse smícháme mouku, kypřící prášek, parmazán a sůl. Dále přidáme máslo, mléko, medvědí česnek a pečlivě promícháme. Takto připravené těsto prohněteme ještě na pomoučeném válu, lehce rozválíme a pomoučeným nožem nařízneme na cca 10 podobných čtverečků (neodkrajujeme). Přeneseme je do pečící nádoby vyložené pečícím papírem, potřeme mlékem smíchaným se žloutkem a posypeme strouhaným eidamem. Pečeme 15-20 minut dozlatova. Jsou výborné ještě teplé, když z nich ven vytéká voňavý parmazán :-).

pondělí 11. dubna 2016

Švestkový cheesecake se skořicí

Jak už jsem psala v příspěvku o limetkovém koláči, neodhadla jsem trošičku poměr ingredience vs. rozměr formy a tak mi zbylo ještě kus těsta na další koláč. Říkala jsem si, že těsto přece nevyhodím, že by to byla věčná škoda a tak jsem chvilku koukala do ledničky a nakonec z toho vylezl tento parádní švestkový koláč provoněný skořicí :-).
 
 
Ingredience na těsto:
 
170 g špaldových sušenek
70 g kokosového cukru
90 g rozpuštěného másla
 
Ingredience na krém:
 
300 g polotučného tvarohu
3 lžíce mléka
1 sáček vanilkového bio cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
kompotované švestky
skořice
med, tvaroh na dozdobení
 
 
Troubu předehřejeme na 190 °C. V misce smícháme rozdrcené sušenky, cukr a máslo a směs namačkáme na dno a po obvodu dortové formy o průměru 22 cm. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Necháme alespoň půl hodinky chladnout. Mezitím si v míse smícháme tvaroh, vejce a mléko. Přidáme vanilkový cukr, skořici, nakrájené švestky a vanilkové aroma. Vzniklý krém poklademe na korpus a dáme péct na dalších 30 minut. Před podáváním dozdobíme ušlehaným tvarohem s medem  pomocí cukrářského sáčku a čokoládovými dropsy.
 
 

Limetkový koláč

Rozkaz zněl jasně, taťka od Rubicka bude mít v neděli oslavu narozenin a tak je třeba udělat nějaký dortík. A abych nedělala pořád jen narozeninové mrkváče, zkusila jsem tentokrát trošku něco jiného. Limetkový dort, ze kterého se nakonec stal spíše limetkový koláč, protože jsem špatně odhadla poměr ingredience vs. rozměr formy, ale byl osvěžující a myslím, že všem nakonec i chutnal :-).
 
 
Ingredience na krém:
 
170 g špaldových sušenek
70 g kokosového cukru
90 g rozpuštěného másla
 
Ingredience na krém:
 
1 konzerva kondenzovaného mléka
1 zakysaná smetana
limetková šťáva ze 3 limetek (pokud chcete kyselejší, můžete dát i více limetek)
strouhaná kůra z limetek
 
Čokoládové dropsy a smetana ke šlehání na ozdobu
 
Troubu předehřejeme na 190 °C. V misce smícháme rozdrcené sušenky, cukr a máslo a směs namačkáme na dno a po obvodu dortové formy o průměru 22 cm. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Necháme alespoň půl hodinky chladnout. Mezitím si v míse prošleháme slazené kondenzované mléko, zakysanou smetanu, limetkovou šťávu a kůru, směs nalijeme na připravený korpus a pečeme  dalších 15 minut. Koláč necháme vychladnout a potom ho dáme před podáváním alespoň na 2-3 hodinky do ledničky. Před podáváním dozdobíme ušlehanou smetanou  pomocí cukrářského sáčku a čokoládovými dropsy. A nakonec posypeme strouhanou kůrou. Dort nepatří mezi ty nejzdravější, ale občas je třeba si trošku zahřešit :-P.