středa 30. března 2016

Hruškové mini bábovičky

Hrušky, oříšky, sirup a skořice...čichám čichám podzim, ale proč si vlastně tyto podzimem vonící bábovičky neudělat i teď na jaře že :-). Navíc jde hrušky nahradit jakýmkoli sezónním ovocem dle vaší chuti.
 

 
Ingredience na 6 báboviček:
 
250 g špaldové mouky
190 g másla
2 vejce
150 ml mléka
1 bio vanilkový cukr
50 kokosového cukru
1 sáček kypřícího prášku
2 zralé hrušky
citrónová šťáva
50 g vlašských ořechů
sirup na přelití, skořice
 
Postup:
 
Máslo, vejce, cukr a vanilkový cukr utřeme do nadýchané pěny. Přidáme mléko, mouku a kypřicí prášek a nakonec vmícháme na kostičky nakrájené hrušky pokapané citronovou šťávou. Připravené těsto vložíme lžící do mini silikonových báboviček (nebo formiček na muffiny)  a posypeme je sekanými ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova cca 30 minut. Nakonec můžeme přelít javorovým sirupem a posypat skořicí.

 

Sladká velikonoční inspirace

Když už jsou ty Velikonoce, tak by se možná hodila i malá inspirace v podobě zdravých velikonočních muffinů, ať do těch dětiček necpeme jen čokoládová vajíčka a figurky, ale zamlsají si i trošku zdravěji :-). Recept jsem použila stejný, jako u čokoládových muffinů s lesním ovocem jen s tím, že jsem je upravila do velikonoční verze. Místo nasekané čokolády a ovoce jsem použila lentilky ve tvaru vajíček :-).


Hawai muffiny

Hawai pizza patřila vždycky k mým nejoblíbenějším. Vlastně vůbec kombinace slaného a sladkého, ať už v rámci asijské kuchyně nebo právě italské. A protože na Hawai se jen tak asi hned nedostaneme, tak se pojďme trošku přenést do této krásné a sluncem zalité země alespoň prostřednictvím těchto sladko slaných hawai muffinů :-).
 

 
Ingredience na 12 ks:
 
450 g špaldové mouky
2 lžičky kypřícího prášku
200 g strouhaného sýru
200 g dušené šunky
150 g kompotovaného nebo čerstvého ananasu
160 ml rostlinného oleje
5 lžic rajského protlaku
2 vejce
250 ml podmáslí
sůl, pepř, provensálské koření
 
Troubu předehřejeme na 180 °C. Mouku, kypřicí prášek, koření, sýr, šunku a ananas smícháme v míse. V jiné misce našleháme olej, rajský protlak, vejce i podmáslí a pak tuto směs vmícháme k moučné. Vzniklé těsto rozdělte do formiček na muffiny, posypeme zbylým sýrem a pečeme 30 minut nebo dokud těsto ulpívá na zapíchnuté špejli.
 
 

Čokoládovo - banánový chléb

Nakoupili jste spoustu banánů a už nevíte, co s nimi? Milujete čokoládu? Pak je tento čoko-banánový chleba tím pravým dezertem pro vás :-). A není nic lepšího, než si ho ještě teplý namazat oříškovým máslem a vychutnávat si spojení banánů, horké čokolády a roztopeného oříškového másla. To je ten pravý foodporn, to je to pravé nebe v hubě :-D. 

Ingredience na těsto zdravější varianta:
230 g pohankové mouky
100 g kokosového cukru
30 g vanilkového proteinu
30 g kakaa
1/2 prášku do pečiva
1/4 lžičky sody na pečení
špetka soli
sáček bio vanilkového cukr
sáček matcha tea
4 banány
200 ml kokosového mléka
2 vajíčka
100 g hořké čokolády
50 g ořechů (já dala opražené plátky mandlí a pekanové ořechy)
kokosový olej na vymazání formy

Ingredience na těsto klasická varianta:

230 g špaldové mouky
100 g kokosového cukru
30 g kakaa
1/2 prášku do pečiva
1/4 lžičky sody na pečení
1/4 lžičky soli
sáček bio vanilkového cukru
4 banány
120 g másla
2 vajíčka
100 g hořké čokolády
50 g ořechů
máslo na vymazaní formy
Postup:


 Sypké věci (mouku, cukr, protein, matcha tea, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl a vanilkový cukr) smícháme dohromady v jedné míse. V druhé míse smícháme vajíčka, banány (ty jsem si rozemlela v mixéru, ale stáčí i rozmačkat, pokud chceme mít větší kousky), roztopené kokosové mléko a kousky čokolády. Tekutou směs přilijeme do sypké, přisypeme oříšky a všechno spolu promícháme. Směs přelijeme do vymazané formy (např. srnčí hřbet) a pečeme při 180 stupních 50-60 minut. Na závěr doporučuju namazat oříškovým máslem a poklást plátky banánu. Vyzkoušela jsem obě dvě verze a musím říct, že je asi lepší si trošku zahřešit s verzí, která obsahuje máslo, není sice až tak fit, ale chleba je vláčnější a nadýchanější :-)