středa 23. března 2016

Být členem v SK Černé plíce

Sport v jakékoliv podobě provozuju už odmalička a kromě závodního tančení jsem se mu věnovala většinou rekreačně. Stejně jako v jídle, experimentuju i ve sportovních aktivitách a pořád se snažím hledat a zkoušet něco nového :-). Od 6-ti let jsem toho vystřídala opravdu hodně. Od tenisu přes atletiku, volejbal, badminton, thajský box až tančení a v dospělosti různé kruhové tréninky, fitka, zumby a já nevím, co všechno ještě :-). U všeho jsem většinou vydržela rok, maximálně dva, jak říkal Jiří Kodet v Pelíšcích. Nikdy mě ale nelákalo běhání a na nějaké závodění jsem ani nepomyslela i když jsem od přírody docela hodně soutěživá. Já to většinou nepřiznávám, ale ostatní to říkávají, tak na tom asi fakt něco bude :-D.
 

A tak nějak přibližně před třemi roky jsem se začala pomalu rozbíhat. Myslím, že to začalo prvním Spartan race v Bořeticích, na který se mi původně moc nechtělo, ale protože mám doma parádního hecaře (přítel Rubick, dál už teda jen Rubick :-D, který mě nejenom hecoval a hecuje při chození po horách, seskoku z mostu, lezení do 40 m na mostní pilíře, ale i na různých závodech :-)), tak jsem se nakonec hecla a i když jsem potom skončila na týden s antibiotiky, teď toho vůbec nelituju, protože tím začala celá moje sportovní "kariéra" :-D.
 


Od té doby jsme spolu absolvovali nespočet Spartan race a taky jsem se začala postupně hlásit i na klasické běžecké závody ve městech jako Run tour, Night run a v terénu (Valašský hrb, Veřovický lesoběh), na kterých jsem se neumisťovala až tak úplně špatně, což mě zase namotivovalo a posunulo o něco dále.
 

A před necelým rokem přišel Rubick s tím, že se přihlásil do Černých plic a jestli nechci taky. V té době jsem začala chodit do Colliery crossfit a jako typická ženská jsem řešila otázku života a smrti. Co teď? Ve kterém tričku bych měla běhat? Koho bych měla prezentovat? Jak říkám, v hlavě mi proudily samé důležité a podstatné otázky. Rubick ale nelenil a oznámil mi, že zaplatil členství a já jsem se v tu chvíli stala členkou SK Černé plíce (děkujiiiii Rubi:-)). Dostala jsem tričko, podkolenky a začala běhat v barvách Černých plic. Začalo to docela nevinně, párkrát jsme se sešli na nějakém závodě, potom na akci mimo závod a teď si už nedovedu představit, že bych měla závodit za jiný tým. Na každý závod i na hory nosím hrdě tričko s logem a našla jsem tady partu skvělých kamarádů, se kterými neváhám vyběhnout v 5 ráno na Lysou horu na východ slunce nebo přivítat jaro opékáním buřtů na Emě v 6 ráno před prací :-D.

 
Jednou z mých radostí a z věcí, které mě naplňují čím dál více, je členství ve sportovním klubu SK Černé plíce :-).

úterý 22. března 2016

Jáhlové kaše na několik způsobů :-)

Jak praví tradiční čínská medicína, ráno je třeba pořádně zatopit pod kotlem :-). A jak nejlépe kotel roztopit a rozběhnout pěkně metabolismus, než něčím zdravým, teplým a výživným do bříška. Mezi mé nejoblíbenější ranní topivo patří teplé kaše na různé způsoby - rýžová, kukuřičná, pohanková a úplně nejoblíbenější jáhlová, kterou snídám skoro každý den. Ale aby to nebyla nuda, pokaždé si ji doplním něčím jiným a pro inspiraci přidávám pár i tady :-).
 
Jáhlová kaše s opraženými oříšky (plátky mandlí, pekanové oříšky), medem, skořicí a vanilkovým alpro pudinkem

 
Jáhlová kaše s mangem, avokádovým sirupem, vanilkovým alpro pudinkem, skořicí a kokosovo-arašídovým máslem 




pondělí 21. března 2016

Degustační orgie, foodgasm a doslova jeden dlouhý prožraný víkend :-D

V sobotu k nám zavítala velevzácná návštěva z Malého Hradiska. Kamarádi, se kterými jsme se neviděli tak 100 let a na které jsem se těšila jako na Ježíška. A plán zněl jasně - cheat weekend....doplnit energii v podobě relaxu a dobrého jídla a pití. Ale protože neumíme úplně správně relaxovat nebo tedy většinou relax řešíme aktivním odpočinkem :-D, tak nepadla žádná sauna, masáže ani nic podobného, ale procházka po našem ostravském industriálu (Landek, Dolní oblast, Ema, obchodní centrum Karolina :-D), zakončena luxusními obědy a večeří. A tak se nemůžu nepodělit se svým gastro zážitkem, který se zvrhl v jeden celý a dlouhý prožraný víkend :-D.

1. Oběd v Si restaurant

O této restauraci, která se nachází v pasáži Vesmír v centru Ostravy, mi zběžně říkala nedávno kamarádka a v sobotu byla v záložce na počítači mezi dalšími restauracemi jako Jack´s Burger, Pata Negra apod. a vlastně ani nevím, jaký byl nakonec důvod, proč jsme se pro ni rozhodli, ale musím říct, že to bylo poprvé,ale ne naposledy, co jsme v této restauraci byli.

I když se to postupně zlepšuje, je stále ale dost časté, že přijdete do restaurace a obsluha s vámi jedná ve stylu Otevřeli si hospodu, ale chodili mu tam lidi :-D, tady to byla ale přesně naopak. Kromě příjemného a pěkného prostředí nás čekal pozorný a usměvavý personál a to jídlo...oooouch, to byl čistý foodgasm.



Ten den měli v nabídce paellu a tak nebylo pochyb, že si ji dám. Dali jsme si ji nakonec tři a rozhodně jsme neudělali chybu. Nebyla to klasická pealla s mořskými plody (ta bude doufám příště), ale s kuřetem, králíkem, cizrnou a zelenými fazolkami. Ale ta rýže, no klidně bych ji snědla kýbl jen tak samotné i bez masa, protože ta byla fakt luxusní a porce jako pro krále. Tak luxusní, až se mi dělaly boule za ušima :-D. K tomu domácí pomerančová a okurková limonáda.....jak se říká, nebe v hubě :-).


A nejmilejším překvapením bylo, když za námi přišel samotný kuchař a zeptal se, jestli je všechno v pořádku a chutná nám. Nevím, jestli žiju za opicemi nebo chodím do špatných podniků, ale návštěvu kuchaře si u stolu ještě teda nepamatuju. Co mě nejvíce v tu chvíli ale štvalo, že jsem si po čtyřech semestrech španělštiny na výšce vzpomněla akorát tak na maňana, což se úplně neslučovalo s otázkou, jak vám chutnalo :-D. Joooo, přesně takhle to má být, přesně takhle to chceš :-)!!! Takže za mě 10* a všem doporučuju. Rozumná cena za skvělou kvalitu. Určitě se zase brzo vrátíme.



2. Comedor - mexická restaurace

Dalším zastavením na naši degustační štaci byla restaurace Comedor, mexická restaurace v centru města. Toto zastavení bylo na přání našeho kamaráda Radka. Já jsem několikrát kolem ní i prošla, ale nikdy jsme tady nebyli, takže plán na večeři byl jasný. Myslím, že tady není vůbec co vytknout, obsluha byla fajn, bohatý výběr, prostředí zase moc příjemné a po jídle jsem odfukovala jako parní válec. Pěkně jsme si totiž dali předkrm (košík teplých nachos s čerstvou salsou guacamole) a pak už pořádný nášup v podobě enchiladas, bbq spare ribs a hovězího burgeru. Jídlo bylo super, jen ty ceny už nebyly tak úplně lidové a je pravda, že za některé části našeho chodu, jako třeba nachos nebo žeber, byly na můj vkus už celkem i nadsazené. Takže za mě fajn, ale zase příště vyzkouším něco jiného, třeba právě Jack´s Burger, jejich jídelníček taky nevypadal vůbec špatně :-).
3. Spice box Forum Nová Karolína
Tak a jako poslední zastávku v našich degustačních orgiích jsme navštívili po cestě z Landeku i bistro Spice box v Karolíně. Co jsem si tak všimla, tak jsou na toto bistro různorodé názory, buďto chutná nebo naopak vůbec nechutná. Já jsem se teda po druhé návštěvě tohoto bistra přiřadila k  první skupině, protože mně tady fakt chutnalo. Jsem východní typ :-D, takže miluju čínskou, thajskou i vietnamskou kuchyni a nudle Pad Thai jsem si hned zamilovala. Popravdě řečeno, jedla jsem tady zatím jenom tyto nudle, protože na jídlo, kde je masala a podobné indické prvky (po zkušenostech z Londýna, kde jsem si 3x za sebou objednala to stejné jídlo s domněním, že je to něco jiného, protože to mělo jiný název) zas až tak úplně nejsem, ale místní Pad Thai je fakt k nezaplacení. Osmažená cibulka, kousky oříšků a sladká omáčka...mňamkaaa. Nemají tady nějaký extra velký výběr, což mě nevím proč poprvé docela překvapilo, ale pro nerozhodného člověka jako jsem já je to značka ideál. Navíc jak říká Polreich, radši dělat málo, ale dělat to dobře. Tak přesně tady do platí. Za mě dobrý :-).
Podtrženo a sečteno.....degustační orgie, foodgasm a doslova jeden dlouhý prožraný víkend :-D. Tak si tady žijem a tak se nám to páčí.

Muffiny s mascarpone a oříšky

Protože jsem se včera rozhodla dělat jen malý koláč s mascarpone , tak jsem si říkala, že ze zbytku těsta a krému zkusím ještě "cestovní verzi" v podobě muffinů a chutnají stejně parádně jako koláč a pěkně se vlezou do krabičky na dlouhé cesty, kdy je třeba doplnit pořádnou dávku energie :-).


Recept je úplně stejný, jen tedy místo formy na dort použijeme formičky na muffiny a všechno ostatní i délku pečení zachováme.


Stejně jako u koláče je ale třeba, aby se muffiny nechaly pořádně vychladnout, krém je hodné vláčný a může se rozpadat. Nejlepší je, nechat muffiny přímo ve formičkách a takto je potom podávat.



neděle 20. března 2016

Jemný koláč s mascarpone a oříšky

Kombinace korpusu z másla, čokoládových Bebe sušenek a krému z mascarpone a tvarohu nedělá tento koláč úplně fit, ale pro hřešící dny je jako dělaný :-P. Jemná chuť mascarpone, která se rozplývá na jazyku společně s pekanovými oříšky a javorovým sirupem.....foodgasm je asi to slovo, které ho vystihuje úplně nejlépe :-)
 
 
Ingredience na korpus:
 
6  balení čokoládových Bebe sušenek
50 g másla
200 ml sójového mléka
 
Ingredience na krém:

2 x 250 g mascarpone
1 polotučný tvaroh
1 hrnek kokosového cukru
2 vejce
lžička mleté skořice
lžička vanilkového extraktu
 
pekanové ořechy, plátky mandlí
 
Čokoládové sušenky rozmixujeme najemno v mixéru, přidáme půl hrnku kokosového cukru, rozpuštěné máslo a mléko a zamícháme. Celou hmotu poté vtlačíme do máslem vymazané dortové formy. Mezitím si ve velké míse vyšleháme mascarpone s tvarohem, vejci, zbylým cukrem, skořicí a vanilkou. Krém natřeme na korpus a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 ° cca 45 minut. Mezitím si nasucho na pánvičce opražíme pekanové ořechy a plátky mandlí. Jakmile je koláč upečený, necháme ho zchladit, dozdobíme ořechy, přelijeme javorovým sirupem a dáme vychladit do lednice.
 
 

Banánový dezert s horkým ovocem

Honí vás mlsná a chcete si zamlsat bez výčitek? Snídaně, svačina nebo dezert po obědě. Tento dezert se hodí úplně pro všechny příležitosti a navíc obsahuje samé zdravé a výživné suroviny - banány, kokosové mléko, horké lesní ovoce a jednu ze superpotravin - chia semínka. Stačí rozmixovat banány s kokosovým mlékem, zamíchat do této směsi chia semínka, nechat na chvíli odstát (klidně i přes noc), aby semínka nabobtnala a nakonec přelít horkým ovocem a dozdobit třeba čokoládovými dropsy. Je to mňamka :-)



Když nevíte co by :-)

Taky se vám občas stane, že se ráno probudíte a nevíte co by? Máte chuť na sladké nebo na slané? Toto jsme řešili tuto neděli a protože jsme k tomu měli ještě návštěvu, tak jsme to udělali jednoduše....prostě sladko slaně :-D. Takže nejdříve přišly na řadu proteinové wafle se zakysanou smetanou, horkým ovocem a sirupem a potom vajíčkové muffiny s parmskou šunkou a uspokojili jsme tak všechny chutě :-).

Jablečný koláč s ovesnou drobenkou

Když víte, že vás čeká vzácná návštěva, která má nejraději koláče s jablky, pak je jasnou volbou tento vláčný jablečný koláč s křupavou drobenkou z ovesných vloček :-).
 
 
Ingredience na korpus:
 
120 g másla
1/2 hrnku třtinového cukru
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
lžička mleté skořice
1 hrnek špaldové mouky
 
Ingredience na jablkovou náplň:
 
3 střední jablka nastrouhaná nahrubo
⅓ hrnku třtinového cukru
1 vrchovatá lžíce špaldové mouky
lžička skořice
 
Ingredience na drobenku:
 
¼ hrnku másla
½ hrnku třtinového cukru
1 hrnek ovesných vloček
⅔ hrnku špaldové mouky 
lžička skořice
 
Připravíme si formu o velikosti 20 x 20 cm a předehřejeme troubu na 180 °C. V kastrolku rozehřejeme máslo a nalijeme do mísy. Přisypeme cukr a ostatní ingredience na těsto. Dobře zamícháme a vložíme do formy. Pečeme cca 15 minut. Mezitím si připravíme jablečnou směs. Smícháme jablka, cukr, mouku a skořici v horkovzdorné nádobě. Vložíme do mikrovlnky na nejvyšší stupeň na 5 minut. Zamícháme a na chvilku odložíme bokem.V druhé míse smícháme máslo, cukr, vločky, mouku a skořici, dokud se nevytvoří drobenkovitá struktura. Jakmile uběhne 15 minut pečení, rovnoměrně potřeme korpus jablečnou směsí a vršek posypeme drobenkou. Pečeme dalších 18 až 20 minut dozlatova. Až budeme koláč podávat, můžeme ho ještě přelít javorovým sirupem a poprášit skořicí.