úterý 15. března 2016

Čokoládové muffiny s lesním ovocem


Ještě že je moderní doba a dá se čerstvé ovoce nakoupit i během zimy, aniž bychom museli vysílat Marušku ke Dvanácti měsíčkům, protože si tak můžeme tyhle kakaové muffiny s lesním ovocem udělat kdykoliv, když na ně dostaneme chuť :-).


Ingredience na těsto (12 ks):
 
1 a 1/2 hrnku špaldové mouky
1 vejce
1/2 hrnku alpro kakaového mléka
4 lžíce kakaa
1/2 hrnku kokosového cukru
1/2 hrnku kokosového mléka
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
lžička vanilkového extraktu
 
Ingredience na krém:
 
250 g polotučného tvarohu
agávový sirup/med
čerstvé ovoce (borůvky, maliny)
hořká a bílá čokoláda
 

Postup:
 
V míse si smícháme mouku, prášek do pečiva, špetku soli, kakao a vanilkový extrakt. Ve druhé míse smícháme vejce, kakaové mléko, kokosové mléko, cukr a vše prošleháme. Takto připravenou tekutou směs vmícháme k suché směsi a vše promícháme. Těsto postupně naléváme do formiček na muffiny a pečeme v troubě vyhřáté na 180 ° cca 30 minut. Hotové muffiny necháme vychladnout a na závěr ozdobíme krémem, který vyrobíme smícháním tvarohu a sladidla, čerstvým lesním ovocem a najemno nakrájenou bílou a hořkou čokoládou. 
 
 

Jarní vajíčkové muffiny

Jaro nemusíme vítat jen se sladkými muffiny, ale třeba i slanými. Je tolik způsobů, jak naplnit muffinové formičky a pochutnat si. Toto je jeden z nich a vlastně i taková má malá premiéra s muffiny na slano :-)
 
 
Ingredience na 12 ks :
 
12 vajec
čerstvá bazalka
parmská šunka na plátky (nebo slanina)
plátky uzeného lososa
cherry rajčátka
avokádo
sůl
pepř
 
 
Postup:
 
Formičky na muffiny vysteleme po jejich obvodu podle chuti parmskou šunkou, slaninou nebo plátky uzeného lososa.  Do každé formičky dáme půlku cherry rajčátka, hrubší plátek avokáda, vetší list bazalky a vyklepneme celé vajíčko, které na závěr posolíme a opepříme. Pečeme v předehřáté troubě na 230°cca 20 minut. Doporučuji silikónový plát, ze kterého vám pak muffiny budou samy vyskakovat :-).
 
 
 

pondělí 14. března 2016

Novinky od šmakouna

Možná žiju 100 let za opicemi, ale tyto dobroty od šmakouna jsem objevila teprve teď v prodejně Vitaland ve Futuru, kde mají mimo jiné asi největší zásoby šmakounů (druhy) od nudlí až po všechny krémy a další dobrůtky :-).  Takže už nemusím jíst suchý salát jako králík, ale už si ho můžu i trošku ochutit třeba francouzským dressingem nebo dressingem tisíc ostrovů.

A proč jsi vlastně Muffinka?

A proč jsi vlastně Muffinka? Protože pečeš muffiny? Já, já určitě ne :-D a podle toho jsem se zase opéřila....silikónové formičky na muffiny z Tesca, jedna velká silikónová forma na muffiny, papírové košíčky na muffiny z Pepča (tento obchod doporučuju, pokud máte rádi nebo spíš asi rády takové ty supr trupr doplňky do bytu, jako jsou svíčky, polštářky, obrázky s motivačními texty, ale i domácí potřeby a jiné záležitosti za parádní ceny) a tolik očekávaná muffiní zástěra, kterou jsem prostě musela mít :-).


Medvědí proteinové palačinky

Bylo třeba co nejdříve otestovat nové medvědí pánvičky z Levných knih a jak to dopadlo? Zážitky a dojmy z této akce jsou v sekci Recenze, nápady a postřehy  a tady už recept na samotné medvědí proteinové palačinky :-). Můžete samozřejmě použít waflovač nebo klasickou pánev, medvědí pánvičky ale fakt moc nedoporučuju :-D
 
 
Ingredience na 2 porce:
 
50 g špaldové mouky
100 ml kokosového mléka
1 vejce
špetka prášku do pečiva
30 g vanilkového proteinu
špetka skořice
kokosový olej
alpro vanilkový dezert
plátky jahod na dozdobení
 
Postup:
 
Pečlivě smícháme všechny ingredience, na pánvičce necháme rozpustit lžičku kokosového oleje, nalijeme připravenou směs a smažíme dozlatova. Hotové palačinky přelijeme vanilkovým alpro dezertem, posypeme skořicí a dozdobíme plátky jahod.
 
 
K tomu si můžeme ještě připravit čerstvé smoothie, smícháním čokoládového alpro mléka, rozmixovaných jahod a skořice, dobrou chuť :-).

Testování medvědích pánviček aneb není medvěd jako medvěd

Pokud jsme o víkendu doma, což se teda dost často nestává :-D , tak se naše snídaně nesou v duchu waflí, palačinek a podobných sladkých dobrot. A zrovna dneska měl být ten den, k tomu ještě vlastně den D pro nové medvědí pánvičky z Levných knih, na které jsem se tááák natěšila. A jak to celé dopadlo? Nádobí jsem umývala snad přes půl hodinu, v kuchyni to vypadalo jak po výbuchu atomovky (fotku raději zveřejňovat nebudu :-D) a z těsta možná tak na 8 palačinek vylezl jeden jediný publikovatelný medvěd a to jsem měla v plánu udělat ještě dvoubarevné. Většinou teda jen tak něco nevzdávám, ale v tomto případě se asi vrátím k starým dobrým waflím a palačinkám. Vypadá to totiž, že jsou pánvičky snad na jedno použití, chuť jejich "nepřilnavého" povrchu cítím ještě teď :-D a barva slezla taky dříve než by asi měla. Ale těžko říct, jsou jen tři možnosti, proč to nešlo...špatná konstelace hvězd, moje ruce nebo pánvičky :-D. Pokud někdo z vás bude pánvičky testovat, jsem zvědavá na výsledek, tak určitě pošlete :-).

Jarní mrkvové muffiny

Pomalu a jistě nám klepe jaro na dveře, tak proč ho nepřivítat třeba mrkvovými muffiny :-). Recept je úplně stejný jako na babiččin mrkvový dort, ale protože opakování je matka moudrosti, jak se říká, ještě jednou si ho tedy zopakujeme :-).


Ingredience na těsto (40 ks):

2 1/2 hrnků špaldové mouky
1 hrnek třtinového cukru
1 lžička soli
1 lžička jedlé sody
1 1/4 lžičky kypřícího prášku
1 lžíce skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 hrnku oleje, 4 vejce, rozšlehaná
1 lžíce vanilkového extraktu
1 1/2 hrnku posekaných lískových oříšků-já teda kupuju už namletou směs z vlašských ořechů
2 hrnky jemně nastrouhané mrkve

Ingredience na krém:

250 g lučiny
5 lžic másla pokojové teploty
2 lžíce zakysané smetany
1 hrnek moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce citrónové šťávy


Postup:

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Smícháme společně mouku, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu, skořici a muškátový oříšek. Potom přidáme olej, vejce a vanilku, přisypeme oříšky, nastrouhanou mrkev a všechno promícháme. Rozdělíme těsto do formiček na muffiny a pečeme 40 minut. Necháme vychladnout.


Mezitím vyšleháme dohromady lučinu, zakysanou smetanu a máslo. Postupně přidáváme moučkový cukr, vanilku a citronovou šťávu. Jakmile budou muffiny kompletně vychladlé, připravíme si směs do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a vytváříme krémové kupky, které na závěr dozdobíme marcipánovými mrkvičkami.