sobota 12. března 2016

Banánovo-kokosoví medvědi

Včera jsem nakoupila nové medvědí formičky a to bych nebyla já, abych je ještě večer neotestovala :-D a tak šli medvědi do trouby a dneska už pěkně na talíři na snídani. Těsto má podobný základ jako klasický banana bread, ale řekněte sami, no není to roztomilejší v tomto tvaru? Jojo, občas bývám lehce infantilní, ale když musíš, tak musíš :-D
 
 
Ingredience:
 
2 banány
100 g špaldové mouky
50 g pohankových vloček

lžička prášku do pečiva
100 ml sójového mléka
1 vejce
1 lžička kokosového oleje
20 g kokosu
20 g kokosového cukru

Postup:
 
Banány nakrájíme na kolečka a rozmixujeme v mixéru (pokud chcete banán v koláčku více cítit, stačí rozmačkat vidličkou), smícháme s vajíčkem, olejem a cukrem, přilejeme mléko a na závěr přidáme suché ingredience. Všechno spolu zamícháme na hladké těsto, dáme do formiček a pečeme cca 20-25 minut na 180°C. 
 
 

pátek 11. března 2016

Půlnoční inspirace


Tak a je tady první inspirace na lehkou, rychlou a zdravou večeři :-). Červené čočce jsem přišla na chuť teprve nedávno a jsem za to strašně ráda, protože je to fakt skvělá záležitost. Nemusí se namáčet půlku dne, nemusí se vařit  bůh ví jak dlouho a člověk si po ni nepřipadá jako nafukovací balón. V kombinaci se sušenými rajčaty nakládanými v olivovém oleji a pečeným lososem...mňamka, na oběd i na večeři. Čočku stačí jen propláchnout, povařit cca 10 minut v osolené vodě, po uvaření promíchat s kousky nakládaných rajčat a mezitím v troubě v pekáčku vystlaným pečícím papírem nechat péct osoleného a kořením na ryby posypaného lososa. A je hotovo, dobrou chuť :-).
 

Vítr na kartě a medvídková invaze

Miluju Levné knihy a miluju tyto nové medvídkové formičky :-D. Několik dní jsem čekala, až zase budu moct vyrazit zpátky na místo činu a tak se dneska stalo a udělala jsem zase pěkný průvan v peněžence, ale stálo to za to, protože tyhle formičky jsou fakt boží a už se těším, až je otestuju a udělám pořádné medvědí pencakes:-D. Mimochodem, ani jsem nedoufala, že je budu mít. Minule jsem si jich vůbec v prodejně nevšimla, jen na internetu a tam bylo, že jsou kromě Brna všude vyprodané a neneee, v Ostravě u Futura ještě jsou, tak šup šup pro ně :-).









středa 9. března 2016

Zdravá výživa MaJco s.r.o.

Jste z Krnova a pátráte po nějakém dobrém obchůdku se zdravou výživou? Já teda z Krnova nejsem, ale náhodou jsem jednu takovou zdravou výživu v Krnově objevila, když jsem byla na táboře v Hynčicích a Krnov jsme vzaly s holkama na zpáteční cestě domů do Ostravy :-).  Musím říct, že u nás v Ostravě je takovýchto prodejen fůra, ale tady jsem byla mile překvapena. U nás jsem takovou zatím ještě nenašla. Obrovský výběr, milé prodavačky... Já osobně viděla ale v tom obrovském výběru velké mínus, nevěděla jsem totiž kam dřív skočit a hlavně co dřív koupit :-D. A další mínus, díky Barunky a této prodejny jsem se obohatila o další závislost....měli tam čerstvou chalvu. Prý chceš zkusit kousek? Jasně, že jo a už jsem v sobě měla celou cihlu a vracela se zpátky pro další :-D. Takže za mě ano, tady se určitě zastavte.


A prodávají tady takové krááásné špaldové perníčky :-D

MaJco s.r.o. Opavská 253/32
Krnov 794 01
tel: +420 776 697 420

majcosro@gmail.com
Číslo na prodejnu: 776 774 691
Otevřeno: Po - Pá 8:30 - 18:00 So: 8:30 - 12:00

Čokoládový fondant

Čokoládový fondant, lava cake, prostě čokoládový foodgasm, jinak se to asi popsat nedá. Hříšně dobrý dortík, který se rozplývá na jazyku. Neskutečně jednoduchý na přípravu, neskutečně složitý na pečení. Alespoň zatím tedy pro mě. Přiznám se bez mučení, že se mi ze 4 pokusů opravdu povedl dvakrát, ale ta chuť je prostě nepřekonatelná a ve spojení se zmrzlinou...mňamka. Takže vzhůru do toho a dobrou chuť :-)
 
 Ingredience na 4 porce:

2 šťastná vejce
2 šťastné žloutky
60 g třtinového nebo kokosového cukru
110 g másla
100 g hořké čokolády
2 lžíce celozrnné (bezlepkové) mouky
máslo na vymazání
hořké kakao na vysypání

Postup:
 
Předehřejeme troubu na 230°C. Připravíme si formičky. Můžeme použít malé zapékací (např. Ikea), formu na muffiny nebo jakoukoliv menší formičku, která může do trouby. Důležité je formu vymazat máslem a vysypat kakaem, jinak by nešly fondanty vyklopit. Pokud nemáte v plánu fondanty nakonec vyklápět, ale pochutnat si na nich rovnou ve formě, stačí ji vymazat máslem.
 
 
Ve vodní lázni necháme rozpustit máslo s hořkou čokoládou a mezitím si vyšleháme vejce se žloutky a cukrem do pěny. Jakmile se čokoláda a máslo rozpustí, pomalu je přiléváme za stálého šlehání do mísy s vaječnou pěnou. Nakonec do těsta vmícháme dvě lžíce mouky a naplníme předem nachystané formičky. Fondanty pečeme v předehřáté troubě pouze 6-7 minut.  Po upečení je necháme ještě ve formě chvilku odstát a vyklopíme na servírovací talíř. Můžeme doplnit o horké ovoce a zmrzlinu. Pokud chceme hřešit o trošičku méně, tak můžeme vyměnit zmrzlinu za řecký jogurt nebo zakysanou smetanu :-).
 
 

úterý 8. března 2016

Srdíčkový guláš

Tento recept bude hlavně pro milovníky vnitřností. Hlavní složkou receptu jsou totiž srdíčka a játra. O játrech a celkově většině vnitřností se říká, že jsou velmi zdravé a speciálně játra obsahují velké množství vitamínů, jako je vitamín A, mnoho železa, zinku i kyseliny listové. Objevují se ale také takové názory, že játra obsahují tolik nebezpečných látek pro lidský organismus, že bychom je do jídelníčku příliš zařazovat neměli. Ale v přiměřeném množství, jednou za čas určitě neublíží, navíc ačkoliv se to nemusí zdát, tento guláš je fakt chuťovka :-).



Ingredience:

1 vanička kuřecích srdíček
1 vanička kuřecích jater
1/2 cibule
1/2 plechovky loupaných rajčat
5 větších žampiónů
olej
sůl
provensálské koření

Postup:

Nakrájíme si na kousky játra a srdíčka na kolečka. Na kapce oleje zapěníme v hlubší pánvi do zlatova nakrájenou cibulku a vložíme pokrájená srdíčka. Orestujeme, přidáme na plátky nakrájené žampióny, posolíme a posypeme provensálským kořením, podlejeme a necháme půl hodinky dusit. Po půl hodince přidáme ke směsi rajčata a játra a ještě cca 10 minut pokračujeme v dušení. Na závěr je možné taky udělat tzv. srdíčka na smetaně a do směsi přidat zakysanou smetanu. Hotový guláš můžeme podávat např. s bramborovým knedlíkem nebo s chnocchi, kuskusem nebo bulgurem.  

 



pondělí 7. března 2016

Babiččin mrkvový dort

Co fakt nemám ráda, je strouhání mrkve, ale na druhou stranu tento dort miluju nebo tedy hlavně moje babička a vlastně vůbec celá rodina :-). Tento koláč je pravda náročnější na přípravu, ale musím říct, že si ho u nás zamilovala celá rodina a pokaždé co přijdu k babičce, tak se mě už ve dveřích ptá, kde mám krabičku s tím výborným mrkvovým dortem :-D. Dort pro každou příležitost. Nejenže krásně vypadá, ale hlavně móóóc dobře chutná :-P.


Ingredience na těsto:

2 1/2 hrnků špaldové mouky
1 hrnek třtinového cukru
1 lžička soli
1 lžička jedlé sody
1 1/4 lžičky kypřícího prášku
1 lžíce skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 hrnku oleje, 4 vejce, rozšlehaná
1 lžíce vanilkového extraktu
1 1/2 hrnku posekaných lískových oříšků-já teda kupuju už namletou směs z vlašských ořechů
2 hrnky jemně nastrouhané mrkve

Ingredience na krém:

250 g lučiny
5 lžic másla pokojové teploty
2 lžíce zakysané smetany
1 hrnek moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce citrónové šťávy


Postup:


Předehřejeme si troubu na 180 °C. Dvě dortové formy o stejném průměru vymažeme trochou oleje a smícháme společně mouku, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu, skořici a muškátový oříšek. Potom přidáme olej, vejce a vanilku, přisypeme oříšky, nastrouhanou mrkev a všechno promícháme. Rozdělíme těsto do obou forem a pečeme 45 až 50 minut. Necháme vychladnout. Mezitím vyšleháme dohromady lučinu, zakysanou smetanu a máslo. Postupně přidáváme moučkový cukr, vanilku a citronovou šťávu. Jakmile budou oba korpusy kompletně vychladlé, namažeme je krémem. Polovinu krému dáme mezi oba korpusy a zbytek na stěny a vršek. Pokud chcete mít dort opravdu "obalený" krémem, doporučuju udělat dvojnásobné množství krému.