sobota 5. března 2016

Houstičky nehoustičky

Ještě před nějakou dobou jsem si nedokázala představit život bez pečiva. Už žádný teplý chleba s máslem vytažený z domácí pekárny, křupavé bagetky na svačinu na hory apod. Utekl měsíc, dva a já si na to bez problémů zvykla. V poslední době mě ale docela přestalo bavit nosit s sebou právě třeba na hory jen oříšky, mrkev nebo šmakouna. Ten pocit vytáhnout si někde na vrcholku obloženou housku se salámem...Věděla jsem ale, že pečivo jíst prostě nechci a tak jsem musela přijít s jinou variantou, nejlépe bez mouky a tady je.... bezlepkové houstičky nebo spíš placičky :-D. Jednoduchý recept, u kterého jen málokdo pozná, že by v něm chyběla mouka.


Ingredience:

250 g polotučného tvarohu
4 vejce

1 pytlík kypřícího prášku

provensálské koření, sůl, hrubozrnná sůl, pepř, mák, kmín


Postup:

V jedné misce smícháme 4 žloutky s 250 g polotučného tvarohu, pytlíkem kypřícího prášku (já dala bezfosfátový), osolíme, opepříme, přidáme bylinky. V druhé misce vyšleháme bílky a pomalu zamícháme ke zbytku směsi. Plech vyložíme pečícím papírem a lžíci uděláme kupky, které posypeme kmínem, solí, mákem  a pečeme  25-30 min při 180°C. Mezi kupkami je dobré udělat větší mezery, aby se neslily dohromady. Po upečení necháme vychladnout a můžeme obložit např. uzeným lososem s okurkou, šunkou a sýrem nebo čímkoliv na co budete mít chuť.
 

Tvarohový koláč s broskvemi

Pokaždé, když jdu nakupovat do Alberta, obhlížím stojan s recepty, jestli náhodou neobjevím něco zajímavého. Někdy se podaří, někdy zase ne, ale před pár lety, když Albert začal s touto vychytávkou, jsem objevila tento skvělý, jednoduchý a chutný recept. Trošku jsem si ho upravila do zdravější verze a chci se s vámi o něj podělit, protože spojení tvarohu a ovoce nikdy nezklame.


Ingredience na těsto:
  • 100 g špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • 60 g třtinového nebo kokosového cukru
  • 1 vejce
Ingredience na náplň:
  • 1 plechovka kompotovaných broskví pokrájených na hrubší plátky
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 zakysaná smetana nebo pokud budete chtít jemnější náplň tak 1 mascarpone
  • 2 vejce
  • 30 g třtinového nebo kokosového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
Postup:

Troubu si předehřejeme na 1700C. V míse smícháme mouku s kypřícím práškem, rozpuštěným máslem, cukrem a uhněteme těsto. Vyložíme jím vymazanou koláčovou formu a dáme péct na cca 25 minut dokud těsto nezezlátne. Na upečený korpus poklademe nakrájené broskve a zalijeme směsí tvarohu, zakysané smetany/mascarpone, vajec a obou cukrů, kterou jsme si mezitím pečlivě zamíchali a pečeme dalších 50 minut. Necháme vychladnout při pokojové teplotě, vložíme na hodinku až dvě do ledničky a pak podáváme.


Fazolové brownies s čerstvým ovocem

Proč si nezamlsat bez výčitek a nepochutnat si na čokoládovém dezertu, který je krásně vláčný, hutný a hlavně jednoduchý a rychlý na přípravu a použitelný pro každou příležitost. Dnešní gastronomie pokročila už tak daleko, že se peče úplně ze všeho...květáku, cukety, ale i fazolí. V tomto receptu se objevují fazole a komu toto tajemství nepovíte, zaručuju vám, že to ani náhodou nepozná :-). 


Ingredience:
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 50 g celozrnné mouky
  • 1 zralý banán nakrájený na kolečka
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 100 ml kakaového sójového mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • med nebo jiné sladidlo
  • 100 g hořké čokolády rozpuštěné ve vodní lázni
  • čerstvé ovoce na dozdobení
  • Alpro vanilkový nebo čokoládový pudink
Postup:

Všechny ingredience si smícháme dohromady ve velké míse a rozmixujeme do hladka pomocí tyčového mixéru tak, aby bylo těsto bez hrudek. Těsto přelijeme do pečící formy (pokud nemáte formu s nepřilnavým povrchem, je dobré ji vymazat troškou kokosového oleje) a pečeme při 1800 cca 30 minut. Vychlazené brownies  můžeme dozdobit čerstvým ovocem (maliny, jahody, borůvky) a namáčet nebo přelít alpro pudinkem (vanilka, čokoláda).


Nová výbavička do kuchyně

Musím říct, že jsem nepočítala s tím, že první příspěvek přidám do inspirace, ale nemůžu se nepodělit. Dneska jsem totiž objevila ráj a pro mé plány s tímto blogem přímo mega ráj a tam, kde bych ho vůbec nečekala. Do Levných knih jsem přestala chodit, když tento obchod přestal vypadat jako kniha, ale spíš sklad všemožných serepetiček. Dneska jsem po 100 letech nakoukla a mohla jsem se zbláznit. Ještě štěstí, že je pár dní před výplatou, protože jinak bych ten nákup odvážela minimálně náklaďákem. Tolik krásných a originálních kousků za takové ceny, jen jsem nevěřícně koukala a nakládala do košíku. Příští týden mě tam mají zase, dneska to rozhodně nebylo poprvé ani naposledy.