pondělí 2. května 2016

Raw karamelové řezy s oříšky

Už podruhé v tomto týdnu jsem se rozhodla, že budu zase trošku experimentovat a zkusím jiný typ moučníku, který jsem ještě doposud nedělala a který bude fakt echt zdravý :-). Tím se staly karamelové raw řezy.  Třívrstvé řezy s oříškovým korpusem, jemnou karamelovou vrstvou a čokoládovou polevou s vlašskými ořechy. Zákusek, který všechny překvapí, protože s pravým karamelem nemá vůbec nic společného a přitom by jste to ani za mák nepoznali. Dokonce i taťka, který je odpůrce moooc zdravých věcí, mi málem za něj urval ruce :-).
 
 
Ingredience na korpus:
 
1/2 hrnku mletých vlašských ořechů
1/2 hrnku datlí, vypeckovaných (na hodinu nechat namočené ve vodě)
2 lžíce kokosového oleje
3 lžíce holandského kakaa
2 lžíce medu
 
Ingredience na karamelovou vrstvu:
 
1 hrnek datlí, vypeckovaných a namočených na hodinu ve vodě
1/2 hrnku vanilkového sójového mléka
2 lžíce kokosového oleje
3 lžíce tahini
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce medu
1/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
 
Ingredience na polevu zdravější verze:
 
1/4 hrnku kokosového oleje
1/4 hrnku javorového sirupu
1/4 hrnku holandského kakaa
1/4 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
 
Ingredience na polevu méně zdravá verze:
 
1/4 hrnku másla
2 lžíce medu
70 g hořké čokolády
1/4 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
čokoládové dropsy
 
 
  1. Datle, vlašské ořechy, kokosový olej, kakao a med rozmixujeme dojemna v mixéru. Vyložíme si malý pekáček cca o velikosti 20 x 30 cm pečícím papírem nebo fólií a rozmixovanou směs natlačíme do formy a dáme do mrazáku.
  2. Mezitím si připravíme karamelovou vrstvu. Do mixéru si vložíme datle, kokosový olej, tahini, vanilkový extrakt, sójové mléko, med a ořechy a  mixujeme dohladka.
  3. Nalijeme karamelovou vrstvu na korpus, rovnoměrně rozprostřeme a vložíme opět do mrazáku.
  4. V malé misce promícháme kokosový olej, kakao a javorový sirup. Jakmile bude i druhá vrstva dezertu dostatečně ztuhlá, nalijeme na ní čokoládovou polevu a poté posypeme ořechy a vrátíme do mrazáku. Z mrazáku dezert vytáhneme až když jej budeme chtít podávat, aby byl dostatečně ztuhlý :-)
  5. Pokud budeme chtít dělat méně zdravější verzi, postupujeme úplně stejně, jen na polevu rozpustíme čokoládu a máslo ve vodní lázni, přimícháme med, nalejeme na karamelovou vrstvu, posypeme ořechy a čokoládovými dropsy a zase vložíme do mrazáku.

Žádné komentáře:

Okomentovat